Tuesday, September 12, 2017

Menjadi seorang isteri yang berdikari

ADA dah biasa berdikari sejak dari kecil lagi sebab ibu ADA tak reti membaca jadi bila kena naik kenderaan awam atau terdapat keperluan lain ADA terpaksa buat sendiri. Ayah pula memang jarang berada di rumah. ADA isi borang masuk IPT dan apply scholar semua sendiri. Tak tahu nak isi macam mana sebab masa tu ADA kena isi borang online, ADA call directly kepada pihak scholar. Kena marah sebab banyak soalan. Actually it is really difficult for me to complete form online sebab nama ADA banyak symbol (‘) , makanya selalu appear error bila fill in online form. Lagi pun masa tu semua fill in hardcopy tapi IPT yang ADA nak tu kena apply online. ADA usaha juga isi.

Dan dulu tak secanggih sekarang. Now info hanya di hujung jari sahaja. ADA pernah silap tunggu bas nak balik rumah sebab masa tu RapidKL dah tukar stesen. Bas yang ADA nak naik itu tiada di stesen yang ADA tunggu. Alhamdulillah pengalaman-pengalaman ini mendewasakan ADA dari segala segi.

Apabila dah berkahwin dan duduk sekali dengan husband (mula2 kahwin ADA dan En Suami PJJ), En Husband manjakan ADA. Semua dia nak tolong buatkan hatta angkat handbag pun. Hantar dan ambil pergi-balik kerja. Pergi mana-mana semua bersama. Memang kalau boleh en Husband takkan biarkan ADA buat kerja seorang-seorang. ADA ni asthma dari kecil jadi kalau bersihkan habuk di rumah, husband yang akan buatkan tapi takat sapu2 sampah, masak dll ADA masih buat sendiri. Jadi makin lama, ADA dah mula dependent kepada En Husband sampailah ADA lahirkan Baby H bulan April yang lalu. En Husband tak dapat temankan memandangkan Baby M(anak sulung ADA) tengah kena demam campak. Jadi En Husband terpaksa jaga Baby M dirumah. Boleh baca post disini :

<< Baby H delivered >>

After maternity leave, ADA cuba sedaya upaya untuk jadi independent semula. Lagipun sekang En Husband banyak kena outstation. ADA akan balik kerja sendiri dengan menggunakan kenderaan awam. Drive sendiri dan cuba uruskan anak-anak sendirian. Rasa berat mula2 tapi lepas sebulan ADA rasa life getting better.  Tiba-tiba semalam En Husband kena attack by his slip disk history. Allahuakhbar, nak bergerak pun susah. Tapi ADA ok untuk uruskan anak-anak sebab ADA dah cuba buat sebelum ini.  Syukur. Sebab tu orang selalu pesan supaya kita bersiap sedia sebelum ujian mendatang sebab we never know what will happened next in our life. Orang memang selalu cakap perempuan kena bersedia takut dimadukan la, husband lari la dll tapi sometimes for unexpected case cam ADA ini pun, preparation to be independent itu penting. At least, masa en Husband tengah sakit ini, dia boleh focus untuk penyembuhan diri sendiri tanpa gangguan. ADA lihat ramai sekarang isteri yang terus bergantung sangat dan tak nak move dari comfort zone bila dah berkahwin. Semua harapkan husband yang tolong. Bukannya tak boleh, tapi diri sendiri pun kena tahu juga supaya kita bersedia. Hidup ini penuh dengan ujian.


Friday, August 25, 2017

Apabila kita diuji

This week entah kenapa asyik rasa nak marah sahaja sedangkan takde lah benda besar pun..
Istighfar banyak2, dalam hati asyik mengomel itu dan ini. Allahuakhbar mungkin petanda hati perlukan lebih perhatian. ADA ingat dulu bila rasa nak marah, ADA akan pergi bersenan di taman or bila waktu lunch pergi gym yang disediakan oleh company. Bagi badan penat. Turn the angry energy  into something useful for your body. Kesian sebab BP will increased rapidly once you get angry. Tapi after married seem lack of this action. Bila marah, ADA akan keep eating and most of the time eating unhealthy food. Makan junk food, drinking a lot of sweet drink. Impact nya my weight increased rapidly. 10kg within 7 month and keep increasing.  Bila nak start balik healthy life memang payah.

Alhamdulillah selepas bersalinkan Baby H kesedaran tentang kepentingan kesihatan ini datang semula. Nawaitu kali ini lebih clear. Nak sihat then boleh beri lebih khidmat kepada orang lain (anak2 & family). Dan juga seperti kata2 en Husband, boleh lebihkan amal dan senang nak buat ibadat. InsyaAllah.

Jadi after ADA masuk semula kerja selepas bersalin. ADA dah mula sikit2 senaman. Tak berani pula terus aktif since ADA czer for second pregnancy. Join the activity that promoted by the company such as zumba (ikut slow2 dulu), breeze walk for 1 or 1 and half hour after working hour. Walkathon, fun run on weekend. Makan pun jaga walaupun kadang-kadang makan juga fast and junk food bila teringin. ADA will make sure malam ADA masak kat rumah dan semestinya sayur2an as main ingredient. 

A nice article my husband give this morning:-

Apabila kita diuji,
Hati berbisik. Orang sekeliling menasihati.

"Allah uji sebab nak hapus dosa"

Ya betul... Tapi,

Kita makin sedih.
Makin kecewa.
Makin meratapi dosa.

ALLAH jua diajukan soalan.

Kenapa dan Mengapa.

Wahai sahabat,
Berhenti sejenak... dan tukarkan fikiran kita yang negatif itu.

Allah dah janji,

INNA MA'AL USRI YUSRO..
(setiap kesusahan itu BERSAMA kesenangan)

Nabi Muhammad Saw juga diuji. Bahkan lebih hebat daripada kita... lalu adakah kerana DOSA ??
(Allahumma solli a'la saiyidina Muhammad)

Nabi Zakaria dipotong badannya hingga terputus dua... adakah kerana DOSA ??

Sumayyah dicampak ke dalam parit api. Hingga habis sekeluarga... adakah kerana DOSA ??

Bilal bin Rabah juga terseksa di dunia. Dihempakkan batu besar di atas dada... adakah kerana DOSA ??

Bukan.. bukan..bukan.. Bukan kerana DOSA semata2...

Allah uji untuk,
Menaikkan darjat.
ALLAH uji sebab DIA kasihkan kita.

Kerana ALLAH rindu airmata kita...

Indah kan 😍

Bila kita menangis, Malaikat tadah air mata dan simpan di Akhirah. Airmata keinsafan kita yang rindukan dan takutkan Allah mampu memadamkan api neraka.

Sahabat yang dikasihi,

Jangan prejudis pada Allah apabila diuji.
Jangan menghukum diri apabila diduga.
Sebaiknya ambil wudhu'.. solat dua rakaat.. selepas salam.. istighfar dan selawat..

Senyum memandang ke langit, biarlah airmata berlinang... bisik dalam hati sedalam dalamnya.

"Ya Allaaaaahhhhhh.. terima kasih kerana TIDAK MELUPAKAN aku.."

Allah itu ADIL..
Allah itu PENUH KASIH SAYANG..
Allah itu PENCIPTA kita..

Siapa lagi nak UJI kita kalau bukan Allah .
Siapa lagi nak SAYANG kita kalau bukan Allah .
Siapa lagi nak MULIAKAN kita kalau bukan Allah .

Jangan berhenti MENGGALI kasih sayang Allah.
ALLAH MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG..

Bersabarlah setiap kali diuji.
Bukan Allah membenci, cuma merindui rintihan hati.

Kita hamba yang sering lupa diri.
Kita suka menunding jari.



Tuesday, August 15, 2017

Fiske Steakhouse

Actually ini kali ke dua ADA pergi makan di Fiske sebab dekat dengna rumah. Mula-mula dulu makan western. Boleh tahan rasanya. Tapi this time ADA and husband nak cuba makan makanan selain western. Ermmm.... sangat frust sebab macam tiada rasa langsung. Nasi Arab tu memang tak boleh nak dihabiskan langsung. Husband yang tapau semua makanan tu. ADA beli mushroom soup with bread untuk anak. Nothing special, macam rasa mushroom soup dalam tin and a bit salty to me.

Set Asam pedas ikan pari. Ada telur masin, sambal belacan, timun. But Asam pedas tu memang tasteless plus sangat cair. One set harga RM12.00

Set Nasi Arab. Dalam mangkuk tu kentang with tomato sos. Semua takde rasa dan nasi berminyak sangat.